Artikelen

SEPTEMBER 2020 - Plantenvoeding


Als je planten in het aquarium wilt houden dan zal je ook deze moeten voeden, maar wat moet je dan doen? Er zijn vele middeltjes in de winkels verkrijgbaar die het je gemakkelijk maken. Doe x product per week in het water en klaar.
Maar is dat wel zo? Wat als je veel of nooit water ververst, of als je veel of weinig planten hebt?

In dit artikel probeer ik een stukje achtergrond te geven, een begin in de wereld van planten voeding.
Het artikel is met opzet een eerste start. Er is heel veel te schrijven over dit onderwerp en ook zijn er verschillende meningen en discussies over. Ik nodig jullie uit om op het forum over dit onderwerp van gedachte te wisselen, tips te geven en misschien nog wat te leren.

De groei van een plant is beperkt door de minst aanwezige bouwstof. Klinkt ingewikkeld?
Het wil zeggen dat een plant stopt met groeien zodra een bouwstof op is, denk aan het bouwen van een huis. Zodra de stenen op zijn stopt de bouw bijvoorbeeld.

Planten hebben een drie zaken nodig voor de groei: Licht, Koolstof, Voedingstoffen

LICHT:

Het licht komt natuurlijk van je verlichting in het aquarium. Je kunt de standaard verlichting hebben, maar ook extra hebben geplaatst.
Hoe meer licht je in het aquarium hebt hoe krachtiger je plant WIL gaan groeien.

KOOLSTOF:

Dit zal vaak in de vorm van CO2 (koolstofdioxide) zijn.
De plant neemt het CO2 op en gebruikt de koolstof (C) de zuurstof (O2) komt uiteindelijk weer vrij, hij gebruikt de koolstof voor het aanmaken van suiker (glucose) welke noodzakelijk is voor de groei van de plant. Het vrijgeven van de zuurstof zie je dan vaak aan de belletjes welke van de plantjes komen.
Dit geheel noemen we ook wel fotosynthese of assimilatie en is vergelijkbaar met planten bovenwater.

VOEDINGSTOFFEN:

Hieronder vallen bijvoorbeeld nitraat (NO3) en fosfaat (PO4) maar ook spoorelementen als ijzer, kalium en magnesium. In de meeste plantenvoedingen tref je de spoorelementen aan, dit in verschillende doseringen.

Nitraat en fosfaat zijn stoffen welke in je aquarium ontstaan doordat je vissen (of garnalen, slakken etc) hebt en deze voeding geeft. Deze stoffen zijn perfect voor je planten maar moeten wel in verhouding blijven. Te veel van deze stoffen is uiteindelijk slecht, maar er is discussie wat te veel dan is. Mijn tip is: zorg dat je altijd nitraat en fosfaat in het water kunt meten, denk daarbij dat dit één van de bouwstenen is welke altijd aanwezig moet zijn voor de planten groei.


Hoe nu verder

Nu we de drie benodigdheden voor groei, Licht – Koolstof – Voedingstoffen, hebben besproken kunnen we bepalen wat we aan voeding moeten toevoegen. Toch? Ja en nee….

Het is hierbij belangrijk om naar je planten te kijken, ze te leren kennen. Hoe zien ze er uit, zijn ze nog mooi van kleur, is het blad goed gevormd, zitten er geen gaatjes in het blad etc…
Je planten laten zien of er tekorten zijn door misvorming of verandering van kleur. Zo zal een rode kleurige plant bij een tekort aan ijzer zijn kleur verliezen bijvoorbeeld.

Maar het is ook belangrijk om te kijken of je bepaalde algen ziet, dit is een teken dat er mogelijk tekorten zijn ontstaan. Algen en planten zijn elkaar “vijand” en willen beide de voedingstoffen uit het water hebben. Zolang je planten goed groeien zal de alg er niet of nauwelijks zijn. (uitzonderingen daar gelaten natuurlijk)

Als je planten er nu goed bijstaan dan is alles in evenwicht. De drie benodigdheden zijn in balans: Bij het huidige licht en koolstof zijn voldoende voedingstoffen voor je planten.
Zien je planten er minder goed uit, groeien ze niet of gaan zelfs dood (verdwijnen), dan moet je gaan kijken naar waar een te kort aan is.

Let wel op!
Licht bepaald de maximale groei capaciteit, koolstof zet de plant in de groei stand (meer koolstof is harder willen groeien) en voedingstoffen zijn nodig voor de groei.
Zie het als de auto:
  • Licht is de motor
  • Koolstof het gaspedaal
  • Voedingstoffen zijn de benzine en olie
Deze vergelijking is niet 100% accuraat maar geeft je wel een beetje een beeld misschien.

Duw je meer op het pedaal (koolstof) zal je meer verbruiken (voedingstof) totdat je op maximale snelheid rijd (groei beperkt door lichtintensiteit).


---------------------

SEPTEMBER 2020 - Water verversen

Bij elk aquarium hoort onderhoud maar wanneer doe je dat en wat doe je dan zoal?
Hier proberen we je een antwoord op te geven, of in ieder geval een goede start.

In dit stukje gaan we in op het water verversen.

Met het verversen van water halen we stoffen uit het aquarium welke mogelijk te veel aanwezig zijn en houden we je aquarium in top conditie.
Bijvoorbeeld te veel plantenvoeding, nitraat (NO3) of fosfaat (PO4) moeten we voorkomen Deze stoffen zijn noodzakelijk als je planten in het aquarium hebt maar te veel is nooit goed.
Door wekelijks een deel van het water te vervangen voorkomt een te hoog gehalte van deze stoffen.

Hoeveel water moet je dan vervangen?
Als we uitgaan van een gemiddeld aquarium dan volstaat 10 tot 20% per week aan water verversen.
Maar als je veel (misschien te veel) vissen in het aquarium hebt, of je geeft te veel voer of plantenvoeding dan moet je meer verversen.

Let bij het verversen op dat het water vergelijkbaar is met het water dat je in het aquarium hebt.
Ben je gestart met leidingwater? Dan kan je dat prima blijven gebruiken, maar heb je zacht water in het aquarium dan moet je het water voorbereiden voordat je het in het aquarium gaat gebruiken.

Water uit het aquarium halen
Dit doe je het beste met een stuk slang, waarbij je een emmer op de grond hebt staan waar het uiteinde van de slang in komt te liggen of in uitkomt.
Het andere uiteinde van de slang hang in het aquarium water. Door middel van het aanzuigen, met de mond, van het water loopt het vanzelf in de emmer.

Gebruik de slang in het water om vuilresten op te zuigen, dan maak het gelijk een beetje schoon.
LET WEL OP dat je niet te dicht bij de bodem komt, deze zuig je gelijk mee je emmer in.

TIP Je kunt ook gebruik maken van een "stofzuiger" om de bodem te reinigen bij het verversen. Als je op internet zoekt naar bodemreiniger aquarium dan lukt het vast om een geschikt model te vinden.
In een volgende artikel zullen we stil staan bij bodemreiniging en dan behandelen we ook deze "stofzuigers"

Belangrijk:
Je moet altijd water verversen zodra je nitriet (NO2) meet. Dit is dodelijk voor je vissen en moet je zo snel mogelijk verlagen tot 0.